2.4.2018 oli varmasti monessa kalenterissa merkittynä, koska silloin Microsoftin uusi Dynamics 365 Business Central tuli saataville Suomessa ja 13 muussa maassa, jotka olivat USA, Kanada, Englanti, Tanska, Hollanti, Saksa, Espanja, Italia, Ranska, Itävalta, Sveitsi, Belgia ja Ruotsi.

Mistään suuresta yllätyksestä ei ollut kyse, kertoihan Microsoft uudesta Dynamics 365 ”Tenerifestä” jo viime syksynä (Microsoft Dynamics NAV 2018 – suuntana Microsoft Dynamics 365). Lyhyesti voidaan sanoa, että se mitä Microsoft teki Dynamics AX:lle vuonna 2016 (Dynamics AX -> Dynamics 365 Operations), teki se nyt Dynamics NAVille (yllättyikö joku?).

Dynamics 365 Business Central

Lopettiko Microsoft Dynamics NAVin?

Microsoft EI lopettanut Dynamics NAVia. Ensinnäkään käytössä olevat Dynamics NAVit (oli versio mikä tahansa) eivät itsestään katoa mihinkään ja niiden käyttöä voi jatkaa kuten tähänkin asti (Microsoft Lifecycle Policy https://support.microsoft.com/en-us/lifecycle/search). Viime joulukuussa ladattavaksi tullut Dynamics NAV 2018 ei myöskään ole kadonnut mihinkään ja kevään aikana sitäkin päivitetään (mutta sen nimeksi ei tule Dynamics NAV 2018 R2).

Kumpi minun pitäisi valita – Dynamics NAV 2018 vai Dynamics 365 Business Central?

Helppoa, sinun ei tarvitse valita. Dynamics NAV 2018 ja Dynamics 365 Business Central ovat jatkossa yksi ja sama ratkaisu. Arviolta syksyyn asti Dynamics NAV 2018 on vielä tuotenimenä mukana, mutta loppuvuodesta on vain yksi Dynamics NAV -ratkaisu. Dynamics 365 Business Central (on-premises/hosted tai cloud).

Dynamics NAV product evolution

Erona näissä kahdessa eri vaihtoehdossa/nimessä on se, että Dynamics 365 Business Central (on-premises/hosted) se perinteinen Dynamics NAV -ratkaisu, jonka voi halutessaan asentaa paikallisesti omille palvelimille (on-premises), hankkia esimerkiksi Mavisystems Oy:ltä palveluna (NAVcloud) tai asentaa 3. osapuolen konesaliin. Tässä ei siis ole mitään uutta/mullistavaa nykyiseen verrattuna. Nimi vaihtuu (Dynamics NAV -> Dynamics 365 Business Central). Nimenmuutos ja ohjelmistokehitys liittää meidän tutun NAVin tiiviimmin integroiduksi osaksi Microsoft Dynamics 365 -perhettä.

Uutta on se, että toinen vaihtoehto Dynamics 365 Business Central (cloud) on Microsoftilta SaaS-palveluna hankittava Dynamics NAV -ratkaisu. Molemmissa vaihtoehdoissa (Dynamics 365 Business Central (on-premises/hosted) ja Dynamics 365 Business Central (cloud)) tarvitaan kuitenkin edelleen osaavan Dynamics-kumppanin apua. Mistään itse käyttöön napsuteltavasta ERP-ratkaisuista ei edelleenkään ole kyse.