Microsoft Dynamics NAV 2018 esiteltiin lokakuussa Directions EMEAssa (www.directionsemea.com). Dynamics NAV 2018 on taas uudempia ja parempi (mm. aikaisempaa parempi selainkäyttöliittymä, sekä kehittyneemmät Office 365 ja Dynamics 365 integraatiot). Tällä kertaa tämä ei kuitenkaan ole se tärkein Dynamics NAV 2018 uutinen/uudistus.

Dynamics NAV – tulevaisuus turvattu

Tämän ei sinänsä ole mikään uutinen, mutta Microsoftin Dynamics tiedotus on ollut hetkittäin hieman vaikeaselkoista, minkä vuoksi Dynamics NAVin tulevaisuus on herättänyt kysymyksiä ja epäilyjä. Marko Perisic (General Manager, Microsoft Dynamics SMB) sanoi ja näytti Directions EMEAssa hyvin yksiselitteisesti, ettei Dynamics NAVia olla lopettamassa ja että sen kehitys jatkuu (”As far as Microsoft is in business we’ll invest and support Dynamics, Office 365 and Azure”). Marko totesikin, ettei riittävän isoa PowerPointia/valkokangasta ole vielä olemassa. Joku on nimittäin aina sitä mieltä, että viimeinen kalvossa oleva vuosiluku tarkoittaa Dynamics NAVin päättymistä (”I just can’t have big enough slide”)

Dynamics NAV 2018 ja Dynamics NAV 2018 R2

Uusi Dynamics NAV 2018 julkaistaan joulukuussa 2017. Keväällä 2018 julkaistaan Dynamics NAV 2018 R2, minkä jälkeen julkaistaan Dynamics 365 ”Tenerife”. Dynamics NAV 2018 ja NAV 2018 R2 ovat samalla tavalla uusia Dynamics NAV versioita, kuin esimerkiksi NAV 2015, NAV 2016 ja NAV 2017.

Dynamics 365 ”Tenerife”

Dynamics NAV 2018 R2 jälkeen tulee uusi Dynamics NAV versio, jonka työnimi on Dynamics 365 ”Tenerife”. Onko julkaistavan version virallinen nimi Dynamics 365 NAV, vai jotain muuta ei tiedetä, sillä Microsoft ei ole paljastanut Dynamics 365 ”Tenerifen” oikeaa nimeä.

Ok, eli Dynamics NAVin nimi muuttuu, mitä sitten?

Dynamics 365 ”Tenerife” tarkoittaa ennen kaikkea isoa teknistä muutosta, joka etenee askel kerrallaan: NAV 2018 -> NAV 2018 R2 -> Dynamics 365 ”Tenerife”. Kun Dynamics 365 ”Tenerife” julkaistaan, saa sen sekä perinteisenä on-premise versiona (= kaikki aikaisemmat Dynamics NAV versiot), että Microsoftin omana Azure pilviversiona. Ja mikä tärkeintä, sekä on-premise että pilviversio käyttävät samaa koodia (engl. codebase). Ei siis ole väliä valitseeko on-premise vai Microsoftin oman pilviversion, järjestelmä on aina sama. Aivan mahtavaa!

Dynamics 365 ”Tenerifen” myötä Dynamics NAVin nimi muuttuu/sulautuu osaksi Dynamics 365:sta ja myös teknisesti järjestelmät integroituvat aikaisempaan paremmin.

Mitä tämä tarkoittaa?

Dynamics NAV on täällä nyt ja tulevaisuudessa. Dynamics NAV on yksi Microsoftin parhaiten kannattavista (ja paras Dynamics) tuotteista/palveluista. Miksi ihmeessä Microsoft siis lopettaisi Dynamics NAVin?

Dynamics NAVia saa perinteisenä on-premise-ratkaisuna, kuin myös pilvestä. Uutta tässä on se, että Dynamics 365 ”Tenerifen” myötä NAVia saa myös Microsoftin omana Azure-pilvipalveluna. Esimerkiksi Mavisystems Oy (www.mavisystems.fi) on toimittanut Dynamics NAVia palveluna/pilvestä ja pitkään ja nyt syksyllä Mavisystems julkaisi uuden NAVcloud-palvelun (www.navcloud.fi) “Dynamics NAV palveluna Azuresta”. Dynamics 365 ”Tenerifen” myötä vaihtoehtoja on siis vain aikaisempaa enemmän (on-premise, Microsoftin oma pilvipalvelu, Mavisystems NAVcloud, 3. osapuolen konesali). Oikea ja paras vaihtoehto valitaan asiakaskohtaisesti, kuten tähänkin asti.

Dynamics NAV voidaan integroida muihin Dynamics 365-sovelluksiin, kuten Sales (CRM), Field Service ja Project Service Automation (PSA). Dynamics 365 ”Tenerifen” myötä Dynamics NAV-Dynamics 365 integraatio paranee entisestään, kun Dynamics NAVista tulee osa Dynamics 365:sta

Kannattaako odottaa?

Microsoft on kertonut vasta ensimmäiset tiedot Dynamics NAV 2018 ja Dynamics 365 ”Tenerifen” julkaisuajankohdista. Julkaisuajankohdat voivat muuttua, minkä lisäksi ainakin alkuun saatavuus voi vaihdella maittain. Onko Suomi heti ensimmäisten joukossa?

Jos tarvitset monipuolisen, joustavan ja integroitavan ERP-järjestelmän nyt heti/lähiaikoina, niin vastaus on “Älä odota”. Dynamics NAV 2017 saa heti, siitä on tehty jo useita toimituksia/käyttöönottoja, se voidaan integroida Dynamics 365:n ja Office 365:n (myös NAV 2017:ssa sisältää Microsoftin tekemiä valmiita integraatioita) ja myös NAV 2017 saa pilvestä palveluna (Mavisystems NAVcloud).

Jos hankinta-aikataulu/uuden järjestelmän suunniteltu käyttöönottopäivä on myöhemmin esim. syksyllä 2018 tai sen jälkeen, on uusi Dynamics NAV 2018/Dynamics 365 ”Tenerife” silloin jo varmasti julkaistu ja käytettävissä.