Microsoft Dynamics 365 (D365)
Mikä se on?

Microsoft Dynamics 365:n sanotaan usein olevan toiminnanohjausjärjestelmä (ERP), asiakkuudenhallintajärjestelmä (CRM), tai näiden molempien yhdistelmä. Miksi oikeita vastauksia on kolme (ja enemmänkin)?

Mikä/minkälainen järjestelmä Microsoft Dynamics 365, toiselta nimeltään Microsoft D365 siis oikein on?

Dynamics 365:n synty (erittäin lyhyesti)

Kesällä 2016 Microsoft julkaisi uuden pilvipohjaisen tarjooman nimeltä Dynamics 365, joka yhdisti toiminnanohjauksen (ERP) ja asiakkuudenhallinnan (CRM). Alkuun Dynamics 365 sovelluksia oli kolme:

  • Dynamics 365 Finance and Operations -toiminnanohjausjärjestelmä
  • Dynamics 365 Business Edition -toiminnanohjausjärjestelmä (oli saatavilla ainoastaan USA:ssa, Kanadassa ja Englannissa)
  • Dynamics 365 CRM -asiakkuudenhallintajärjestelmä

Dynamics 365 tänään

Nyt noin 2,5 vuotta julkaisun jälkeen Microsoft Dynamics 365 -sovelluksia on 11. Toiminnanohjauksen- ja asiakkuudenhallinnansovellukset ovat edelleenkin mukana, mutta näiden lisäksi Dynamics 365:sta löytyy nyt myös sovellukset esimerkiksi asiakaspalveluun, kenttä- ja huoltotöiden ohjaukseen ja hallintaa, projektitöiden ohjaukseen (PSA), henkilöstöhallintoon ja paljon muuta.

Dynamics 365 (D365) ja sen 11 sovellusta

1. Dynamics 365 Finance and Operations ja 2. Dynamics 365 Business Central – kaksi vaihtoehtoista ratkaisua toiminnanohjaukseen.
Lisätietoa Dynamics 365 Finance and Operations ja Dynamics 365 Business Central -sovelluksista ja niiden eroista löydät mm. aikaisemmasta kirjoituksestani ”Mitä eroa on Dynamics 365 Business Centralilla ja Dynamics 365 Finance and Operationsilla?

3 Dynamics 365 for Sales (CRM) – Kokonaisvaltainen asiakkuudenhallintaratkaisu, joka mukautuu joustavasti myynnin tarpeisiin ja sisältää mm. markkinoinen parhaan(?) LinkedIn-integraation (optio)

4 Dynamics 365 for Field Service – Sovellus liikkuvan kenttä- ja huoltotyön liiketoiminnan hallintaan ja ohjaukseen

5 Dynamics 365 for Project Service Automation – PSA-ratkaisu asiantuntijaprojektien liiketoiminnan hallintaan ja ohjaukseen

6 Dynamics 365 for Customer Service – Monikanavaisen asiakaspalvelun vaatimukset täyttävä ratkaisu, jossa voidaan hyödyntää automaatiota ja tekoälyä

7 Dynamics 365 for Retail – Vähittäiskaupan ratkaisu, joka tarjoaa yhtenäisen kaupankäynnin kaikissa kanavissa

8 Microsoft Dynamics 365 for Talent – Office 365:sta ja LinkedIniä hyödyntävä henkilöstöhallinnon ratkaisu.

9 Dynamics 365 for Marketing – Monipuolinen markkinointityökalu, joka avulla saat kotisivujen vierailijat, sähköpostimarkkinoinnin ja tapahtumat yhtenäiseksi osaksi asiakkuuksien hallintaa.

10 Dynamics 365 AI (Artificial Intelligence) – Vie yrityksesi myynti ja/tai asiakaspalvelu seuraavalle tasolle tekoälyn tuottamien tietojen avulla. Kolme eri ratkaisua: Dynamics 365 AI for Customer Service Insights, Dynamics 365 for Market Insights ja Dynamics 365 for Sales

11 Mixed Reality – Modernisoi liiketoimintasi yhdistetyn todellisuuden avulla. Modernien työkalujen, kuten yhdistetyn todellisuuden videopuheluiden, merkintöjen ja tiedostojen jaon avulla teknikot ja asiantuntijat voivat työskennellä yhdessä. Kaksi eri ratkaisua: Dynamics 365 Layout ja Dynamics 365 Remote Assist.


Microsoft Dynamics 365 (D365) ei siis ole vain yksittäinen ERP/CRM-ratkaisu – ”Microsoft Dynamics 365 on kokoelma älykkäitä liiketoimintasovelluksia”.

Dynamics 365 on kokoelma liiketoimintasovelluksia, jotka toimivat yhdessä ja yhteen, valitaan tapauskohtaisesti soveltuvimmat/parhaat sovellukset ja mukautetaan ne liiketoiminnan käyttöön halutussa järjestyksessä ja aikataulussa.


Dynamics 365 on enemmän kuin 11 sovellusta

Microsoft Business Applications, a set of Dynamics 365 applications that are connected by data and intelligence supported by the Power platform.”

Dynamics 365 on kuitenkin paljon enemmän, kuin pelkästään edellä mainitut 11 sovellusta. Dynamics 365 on osa Microsoft Business Applications taikapataa, jonka aineksia ovat mm. Common Data Service ja Power Platform. Esimerkiksi Jukka Niirasen hyvän kirjoituksen ”Mitä Power Platform merkitsee Dynamics-asiakkaille?” avulla pääset hyvin liikkeelle mistä edellä mainituissa on kyse.

Lisätietoa Microsoft Dynamics 365:sta löydät osoitteista https://dynamics.microsoft.com/fi-fi/ ja https://docs.microsoft.com/fi-fi/dynamics365/