Mitä eroa on Dynamics 365 Business Centralilla ja Dynamics 365 Finance and Operationsilla?

 

Oletko vanha Dynamics NAV tai Dynamics AX -käyttäjä/tietäjä?

Mikäli Microsoftin ERP-järjestelmät Dynamics NAV ja Dynamics AX ovat sinulle jo ennestään tuttuja on Microsoftin sivuiltakin löytyvä tieto hyvä ja selkeä: Dynamics NAV on nyt Dynamics 365 Business Central ja Dynamics AX:n uusi nimi on Dynamics 365 for Finance and Operations.

Eli kun pari vuotta sitten Microsoft muutti Dynamics AX:n nimeksi Dynamics 365 for Finance and Operations, muuttaa se nyt (on jo muuttanut) Dynamics NAVin nimeksi Dynamics 365 Business Central.

Dynamics NAV = Dynamics 365 Business Central

Dynamics NAV = Dynamics 365 Business Central

Dynamics AX = Dynamics 365 Finance and Operations

Dynamics AX = Dynamics 365 Finance and Operations

 

Dynamics 365 Business Central ja Dynamics 365 Finance and Operations – samanlaiset, mutta kuitenkin erilaiset

Nykyisin samat toiminnallisuudet löytyvät pitkälti molemmista vaihtoehdoista ja kyse on enemmänkin siitä, miten asioita kuten esimerkiksi taloushallinto tai tuotanto halutaan ratkaista. Tarkempaa tietoa Business Centralin ja Finance and Operationsin ominaisuuksista löytyy Microsoftin sivustolta:

Useita itsenäisiä tuotantolaitoksia ulkomailla (multisite)

Tämä on oikeastaan ainoa kriteeri, jonka perusteella voi heti sanoa, että Finance and Operations on todennäköisesti parempi vaihtoehto. Jos kyse on isosta globaalista yrityksestä, jolla on useita tehtaita/tuotantolaitoksia eri maissa, on Dynamics 365 Finance and Operations oikea valinta.

Huom! Se että yritys on iso (liikevaihto/henkilömäärä) ja/tai toimii ulkomailla ei tarkoita, etteikö Business Central voisi olla hyvä vaihtoehto.

On totta, että pienimmät Business Central (Dynamics NAV) toteutukset ovat yhden käyttäjän ratkaisuja, joissa yrityksen liikevaihto on alle 500 000 €. On kuitenkin hyvä huomata, että Business Central luokitellaan small to mid-sized yritysten toiminnanohjausratkaisuksi, mikä jenkkimittareilla tarkoittaa liikevaihtoluokkaa 10 – 500 Milj. USD. Liikevaihto (tai henkilömäärä) on siis huono mittari.

Business Central on ratkaisu, joka ihan oikeasti skaalautuu pienen Startupin ratkaisusta esimerkiksi 1800 työntekijän öljy- ja kaasualan yrityksen järjestelmäksi https://customers.microsoft.com/en-us/story/glusco-oil-gas-azure-cloud-dynamics-nav-365-customer-service-office365-ukraine

Globaali liiketoiminta ei myöskään tarkoita, etteikö Business Centralilla pärjäisi. Päinvastoin kansainvälisyys on yksi Business Centralin (ja Finance and Operationsin) vahvuuksista. Business Central (Dynamics NAV) on käytössä yli 190:ssä maassa, siitä on useita eri kieliversioita ja maailmanlaajuisesti sitä toimittaa/tukee yli 3500 kumppania.

Business Centralilla (Dynamics NAVilla) on toteutettu useita ratkaisuja, joissa yritys toimii globaalisti, sillä on toimipisteitä eri maissa. Tällöin tuotanto on yleensä yhdessä maassa ja ulkomailla olevat toimipisteet ovat lähinnä myyntikonttoreita, joilla ei ole omaa valmistusta (oma varasto jokaisessa maassa voi luonnollisestikin olla).

Budjettisi on 500 000 – 1 000 0000 EUR ja liiketoimintasi edellyttää räätälöityä ERP-ratkaisua

Finance and Operations on Microsoftin ERP-raskassarjalainen, jonka käyttöönotto ja ylläpito vaatii huomattavasti Business Centralia enemmän resursseja (aikaa, työtä ja rahaa), mutta jonka voi Business Centralia monipuolisemmin räätälöidä juuri sellaiseksi kuin haluaa. Tämä ei kuitenkaan tarkoita, etteikö Business Centraliakin voisi muokata ja räätälöidä. Internetistä löytyy useita esimerkkejä, miten osaava kumppani on toteuttanut Business Centralilla (Dynamics NAVilla) hyvinkin vaativia ja laajoja ratkaisuja

Johtuen Finance and Operationsin “rajattomista” mahdollisuuksista ja samalla myös pakollisuudesta säätää käyttöönottovaiheessa ihan kaikkea, on Finance and Operations ERP-ratkaisun työmääräarvio huomattavasti Business Centralia enemmän. Kun Finance and Operations ERP-ratkaisun projektitöiden investointiarvio on tyypillisesti noin 500 000 – 1 000 000 EUR, on se Business Centralilla noin 30 000 – 500 000 EUR.

Dynamics 365 Finance and Operations vs. SAP S/4HANA

Shortilistallasi on jo SAP S/4HANA (se iso SAP) ja tarvitset sille toisen vaihtoehdon -> Microsoft Dynamics 365 Finance and Operations

Valmista vastausta ei ole

Dynamics 365 Business Central ja Dynamics 365 Finance and Operations ovat siis kaksi eri ratkaisua, joiden filosofia/tapa ratkaista asioita on hieman erilainen. Se kumpi on parempi/oikea vaihtoehto, riippuu täysin tilanteesta ja tarpeesta, mitä ollaan ratkaisemassa.

Microsoftin Customer Stories –sivustolta löytyy asiakastarinoita, joissa kerrotaan minkälaisia asiakastarpeita eri ratkaisuilla on toteutettu. https://customers.microsoft.com/en-us/search?sq=&ff=&p=0&so=story_publish_date%2520desc